Gelelim en önemli konu başlıklarımızdan birine. Madem Dünyanın sayılı gastranomi kentlerinden birindeyiz hakkını vereyim dedim, diyet falan dinlemedim ve şehirde bulunduğum iki gün boyunca elimden geldiğince çok çeşit denedim, çok mekan gezdim. Gittim, gezdim,yedim,geldim! Hemde çok iyi bir insan olduğumdan denediklerimi rahat rahat not alın diye katagorilere ayırdım:) Şimdiden keyifli ve bol lezzetli bir seyahat dilerim.
Yemek yemeden önce bi şehri gezelim derseniz Gaziantep rehberi için tıklayın.
ET
Çulcuoğlu Et Lokantası; Kebap konusunda biz burayı tercih ettik. Çorba ve lahmacunu ek söyledik. Karışık kebap denedik, ikramları bol. Bence kebap için burayı tercih edebilirsiniz. Akşam yemeği için gittik, kalabalık oluyor ancak çok fazla beklemek zorunda kalmadık. Görmüş olduğunuz masaya 3 kişi için 115 TL ödedik.
Küşlemeci Halil Usta; Zeugma Müzesi’sine geldiğinizde uğrayacağınız yer burası, not alınız,yalnız erken bitebiliyor. Bu nedenle 2 yi geçirmemek lazım.
Löküs Ciğer; Açık söyleyeyim pek ciğer seven biri değilim, aklımada gelmez,annem yapmışsa bi tadına bakarım, bildiğiniz üzere özellikle kokusu nedeniyle öyle her yerde yenmeyen birşey. Gaziantep’te iken instagramdan bir kaç kişi burayı önerdi. Son gün kahvaltı sonrası biraz Bey Mahallesi’ni gezdikten sonra buraya uğradık. Yani çok aç olmamama rağmen bir güzel yedim. Gerçekten hakkını vermişler. Ek olarak Kebapçı Necdet’i de çok yazan oldu ancak ben gidemedim, not olarak yazmak istedim.
TATLI
Katmerci Zekeriya Usta–> gerçekten o kadar mı iyi, abartıyorlar mı diyordum. Cevap veriyorum ,gram abartı yokmuş, gerçekten çok ama çok lezzetli. Antep’te bulunduğumuz gün aşırı birer tane tükettim. Keşke imkanımız olsada kargo yapılabilirse bir şubesi İstanbul’a açılsa. Yazarken bile canım çekti o derece güzel. Tanesi 30TL. Günün her saati kalabalık.
Akşam Simit–> Bir çok şubesi bulunan Akşam Simit’te denemenizi istediğim tatlı simit şeklindeki katmer. Odun ateşinde piişirişen çıtır çıtır ve daha yağlı bir katmer. Açıkçası Zekeriye Usta’nın katmerine göre çok daha yağlı ve daha kıtır. Tadı gayet güzel bence alternatif olarak deneyebilirsiniz. Fiyat 30TL. Fotoğraf çekmemişim, sitesinden ekliyorum.
Zeki İnal–> Gaziantep’te en sevdiğim mekanlardan biriside burası idi. Bana göre kendileri baklava konusunda aşmıştır. Hele öyle bir şöbiyet yapıyorlarki gerçekten muazzam, sanırım bu konuda da üstüne yoktur .Günlük belirli bir miktar üretimleri var, erken gitmek gerekir ve başka bir şubeleri yok. Tam bir aile işletmesi . Kardeşler her ne kadar mühendislik ve işletme eğitimleri alsalarda aile geleneğini sürdürmek adına baklava üretimine devam ediyorlar. Şehir dışına kargo hizmetleri var. Sakın ama sakın buranın şöbiyetini es geçmeyin. Kaymağınıda kendileri yapıyor. Of gerçekten yazarken canım çekti.
Koçak Baklava–> Havaalanına gitmeden öcne uğrayıp karışık versiyonundan hediyelik aldım, bir pakette eve aldım. Baklavası güzeldi ancak bir Zeki İnal değil. Öte yandan içeride öyle bir müşteri potansiyeli varki, satışı otomatiğe bağlamışlar. Hızlıca tatlıyı alıp çıktım. Hediyelik için güzel bir opsiyon ama diğer denediğim tatlıcılar çok daha butik olduğundan burayı aynı kefeye koyamıyorum.
KAHVE MOLALARI
Kahveci Seddar Bey; Tarihi Gümrük Hanı’nda yer alan kahveci Seddar Bey’i bu kadar özel kılan şey patentli ikili kahvesi. Aynı fincanda iki farklı tip kahvenin pişiriliyor ve içerken iki farklı tadıda alabiliyorsunuz. Buralara kadar gelmişken bu kadar özel bir kahveyi denemenizi tavsiye ederim. Zaten şehir rehberinde belirttiğim gibi Gümrük Hanı’nıda görmenizi tavsiye ederim.
Tahmis Kahvesi ; 1635 yılında beri hayatta olan çok özel bir işletme. Biz türk kahvesi molası için uğradık. Ana bina çok kalabalık olduğundan caddenin hemen karşısında yer alan bahçe kısmında yer bulabildik. Menengiç kahvesi ve zahter çayı içinde uğrayabilirsiniz.
Papirus Kafe; Gaziantep’te en sevdiğim yer olan Bey Mahallesi’nde yer alan bu güzel kafe eski bir Antep evi aslında. Özellikle aşağıdaki fotoğrafta göreceğiniz üzere üst katı orjinalliğini korumuş ve muhteşem işlemeler yer alıyor. Antep seyahatimiz boyunca içtiğimiz en iyi türk kahvesi ve memengiç kahvesi burada idi.
YEREL LEZZETLER
Mutfak Sanatları Merkezi; Gaziantep’te ki son akşam yemeğimiz için gittik Mutfak Sanatları Merkezi’ne. Gaziantep yemek konusunda gerçekten çok özel bir şehir. Nesilden nesile aktarılan bu gelenek günümüzde de yaşatılıyor. MSM’de envai çeşit Antep yemeklerinden yemeniz mümkün. Özellikle tadım yapabilmeniz için oluşturulan menülerini tavsiye ederim. Örneğin biz 3 kişi olarak 2 tadım menüsününden aldık ve yanına çok merak ettiğimiz çağla aşı ekledik. tadım tabağında sarma,avur,ökçe,arap köftesi ve mammara bulunuyor. Ara sıcak haşlama içli köfte ve tahun,ana yemekte ise fasulyeli kabak dolması, pimpirim aşı(semiz oylu),elma aşı ve çağla aşı denedik. Arkasından da sütlaç yedik. Tüm bunlar için 3 kişi toplam 141TL ödedik.
Menü sürekli güncelleniyor. Özellikle mevsim sebze ve meyvelerinin değişimine göre menüde de değişiklikler oluyor. Yemek esnasında zaten bol bol bilgi alabilirsiniz. Bıkmadan,usanmadan sorduğunuz soruları cevaplıyorlar. Biz yemek sonrası mutfağı gezme imkanı bulduk.