Haftasonu nerelere kaçsak listemizdeydi hep Sofya (evet böyle bir listemiz var). Aman nasıl olsa bir gün gidilir diye yolumuz bir türlü düşmüyordu. Ama baktık ki çok sevdiğimiz Doğu Ekspresi’ne ikinci kez bilet alma girişimimiz başarısız oldu bizde alternatif olarak Sofya Ekspresi yapalım, üstüne iki gün bu güzel, küçük şehri keşfedelim, şöyle bir havamız değişsin dedik. Bence çok da iyi ettik. 2 günde gezebileceğiniz, nispeten uygun fiyatlı, keyifli bir şehir Sofya.
Ne zaman gidilir?
Sofya gezisi haftasonu planı için ideal. Şehre gitmek için en uygun dönem Ilkbahar, yaz ayları. Özellikle bünyesinde bol bol park bulunan bir şehir , dolayısıyla baharda dahada cıvıl cıvıl olacaktır.Kış aylarında soğuk nedeniyle bu şehri gezmek biraz zor olabilir. Ancak benim seyahatimi gerçekleştirdiğim Mart ayında 2 gün boyunca ara ara yağan kar inanılmaz keyifliydi. Bütün sene göremediğim kara iki gün boyunca doydum.
Nasıl gidilir?
Bu konuda oldukça şanlıyız zira her türlü ulaşım imkanı mevcut.
Uçak–> Zamanınız çok kısıtlıysa THY ‘nın Sofya uçuşları mevcut. Mesafe oldukça kısa uçuş 1saat civarı,ancak bilet fiyatları biraz yüksek. Özellikle yaz mevsiminde dahada yükselecektir. Erken plan yapabilir ve kampanyaya denk gelirseniz uçak opsiyonu zaman kazanmak adına akıllıca olacaktır. Ayrıca gidiş için aşağıda yer vereceğim opsiyonlardan birini kullanıp dönüşte uçağı tercih edebilirsiniz.
Tren–>Tabiki Sofya Ekspresi en güzel alternatiflerden biri. Sofya Ekspresi ile ilgili detaylı bir yazı linkte sizi bekler.
Otobüs–>Bir diğer alternatifiniz otobüs. Yolculuk yaklaşık 9-10 saat sürüyor ( bu sürenin pasaport kontrol durumuna ve sezona göre çok değişken olacağını unutmayın) ve fiyatlar tek yön 100-110TL civarı. Açık söylemek gerekirse 100 TL fazla verip trenle gitmek daha mantıklı. Tren opsiyonunda yatağınız olacağı için çok daha konforlu olduğunu unutmayın.
Aracınızla–>Kendi aracınızla gittiğinizde yol süresi biraz daha kısalacaktır. Ancak araç için gerekli sigortaları yaptırmış olmanız gerekiyor. Bu da bir maaliyet. Dolayısıyla yılda bir kaç defa araç ile yurtdışına çıkmayı düşünmüyorsanız gerekli evrakları edinmek çok pahalıya gelebiliyor.
Nerede kalınır
Bu konuda size nokta atışı bir önerim olacak.5 Vintage Guest House
Lokasyon, hizmet, temizlik ve fiyat olarak kesinlikle memnun kalacağınız bir otel. Hem merkezi bir yerde hem de odalar tertemiz. Hem ortak banyo kullanımlı hem de ayrı banyolu odaları mevcut. Dekorasyonu da acaip güzel. Kahvaltı fiyata dahil ancak kahvaltı menüsü gevrek ,kahve ve meyve suyu gibi içeceklerden oluşuyor. Açıkçası biz 2 gün boyunca sabahları sadece kahve içtik ,kahvaltımızı dışarda yaptık. Ancak kahvaltıda beklentinizin yüksek olmaması adına eklemek istedim. Otelin yanyana iki binası var. Biz yola bakan binada değil bahçe içindekinde konakladık.
Şehir içi ulaşım
Sofya bir şehri yürüyerek keşfetmeyi sevenler için tam bir cennet. Açıkçası 2 gün boyunca sadece ayaklarım isyan ettiği zaman toplu taşıma kullandım. Onun dışında tamamını yürüyerek keşfettik. Şehirde metro ve tramway oldukça yaygın. Tek kullanımlı bilet 1,6 Leva , tam gün geçerli bilet ise 4 Leva yani 10 TL.
Not: Günlük biletimiz sürekli turnikede okumama hatası verdi ve her seferinde bilet gişesinde tekrar yüklediler. Umuyorum bu problem sadece o güne ve bize özeldir.
Para birimi
Yazıda ilk kez para konusu açılmışken bunu da ayrıca yazmak istedim. Bulgaristan da günlük hayatta € kullanımı yok, paranızı lokal para birimi olan levaya çevirmek zorundasınız. Bunun için şehir merkezinde bir çok döviz büroları mevcut. Kredi kartı kullanımıda bizdeki gibi yaygın değil. Büyük lokanta ve mağazalarda kredi kartı kullanabilirsiniz ancak nispeten küçük kafe ve butiklerde kredi kartı geçerli değil. Alışveriş ve yeme içme önerilerinde hangi mekanlarda kredi kartının geçerli olup olmadığını ayrıca not ederim.
1 Leva yaklaşık 2,5 TL
Gezilecek yerler
Geldik en güzel bölüme. Olmazsa olmaz genel bilgileri bitirdiğimize göre Sofya’ya gitmişken nereleri gördük özet geçeyim sizlere. Önceliklikle listede eksiklikler olabilir. Mümkün olduğunca keyifli iki gün geçirmeye çalıştık. Özellikle mekanları ve günlük hayatı keşfetmek istedik. Hem olmazsa olmaz tarihi yapıları gördük hem de şehrin parklarında zaman geçirdik çünkü mis gibi kar yağıyordu:). Müzelerin tamamına girmek bu kadar kısa sürede bizim için çok mantıklı değildi bu nedenle içlerinden ilgimizi çeken iki tanesini seçtik. Ancak ben yazıda diğer alternatifleri de ekliyor olacağım. Şimdiden sizlere keyifli bir Sofya seyahati diliyorum.
Azize Sofya Heykeli
Şehrin simgesi bu heykel yürüyüşlerinizde de kutup yıldızınız olacak. Bir çok tarihi yapı bu heykel çevresinde toplanmış durumda. Heykel 2001 yılında aynı alanda yer alan Lenin heykeli yerine dikilmiş. Sol elinde bilgelik sembolü bir baykuş , sağ elinde ise defne tacı tutuyor.
Vitosha Caddesi
Otelimizinde oldukça yakın olduğu bu cadde bizim İstiklal Caddesi’nin bir benzeri. Bir çok lokanta, kafe ve alışveriş yapabileceğiniz dükkanlar var. Yolunuz muhtemelen bir kaç kez buraya düşecek.
St.George Rotunda Kilisesi
Sofya ‘daki en eski tarihi yapı olan kilise Unesco Dünya Mirasları listesinde yer alıyor. Küçük bir kilise olduğu için genellikle dışarıdan bakılıp geçiliyor ancak içerisine girmenizi ve tavanda yer alan günümüze kadar ulaşmayı başarmış fireksleri görmenizi tavsiye ederim. Rotunda Kilisesi’nin çevresi yüksek modern binalar ile çevrili olsada avluya adımınızı attığınız anda bulunduğunuz zamandan bambaşka bir çağa götürüyor sizi.
Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu
Şehrin bir diğer görülmesi gereken binası tarihi Ulusal Tiyatro. Biz binayı görmek için özellikle akşam saatlerini bekledik. O gece Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosunun önünde dünyanın en büyük kitlesel çevre hareketlerinden biri olan #dünyasaati için yüzlerce insan toplandı. Bizde onlardan biriydik. Sofya da olduğumuzdan otomatik eyleme katilmis olduk.
Reading Room-Chitalnyata
Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu’nun hemen yanında yer alan parkta bugüne kadar gördüğümüz en sevimli kitap okuma alanı mevcut. Burası kitap ödünç alabileceğiniz, tercihinize (ve tabi mevsime göre) ister parkta isterseniz bu minik evde kitap okuyabileceğiniz mini bir kütüphane.
Alexander Nevsky Katedrali
Sofya dendiğinde akla gelen ilk yapılardan biri Alexander Nevsky Katedrali.1882 yılında yapımına başlanmış ve 1912 yılında resmi olarak açılmış. Çan kulesi tepesi ve haç tamamen altın kaplama. Tam 10.000 kişilik kapasite ile oldukça heybetli bir yapı. Açık söylemek gerekirse ben yapının dışarıdan görünüşünü daha çok beğendim. Özellikle altın renkli kubbeler ile duvarlardaki taşlar inanılmaz güzel gözüküyor.
Haftasonları kiliseye yakın meydanda antika pazarı kuruluyor, meraklısına duyurulur.
Ayrıca Alexander Nevsky Katedrali’nin hemen yanındaki Sofya Üniversitesi’de görülmesi gereken bir diğer yapı.
St.Nicholas Rus Çarlık Kilisesi
Açıkçası yolumuzun üzerindeyken altın renkli kubbeleri ile dikkatimizi çekince yanaştığımız bir kilise idi. Daha sonradan araştırdığıma göre 1882 yılında burada yer alan Saray Cami yıkılıp yerine inşa edilmiş.
Banyabaşı Cami
Banyabaşı Cami, 1566 yılından beri ayakta duran,Mimar Sinan’ın bir diğer güzel eseri. Hemen merkez halinin karşısında,şehrin işlek bir caddesinde yer alıyor. Şu an Sofya’da ibadete açık olan tek cami. Muhakkak içinide görmelisiniz.
Sofya Largo Açık Hava Müzesi
Sofya’nın merkezi resmen tarihi kalıntılar üstünde yükselmiş. Henüz 2010 yılındaki metro inşaat çalışmaları esnasında yerden sadece bir kaç metre derinlikte Roma doneminden kalma kalıntıları keşfetmişler ve burayı Açık Hava Müzesi haline getirmişler.
Sveta Retka Kilisesi
Sofya Largo Açık Hava Müzesi’nin gişirindeki avluda yer alıyor. Hatta Largo’nun girişini bulmazsanız bu kilise aklınızda olsun. Serdika metrosu çıkışında bulunuyor. Sofya’nın en eski yapılarından biri. Bizim şehri gezdiğimiz Pazar günü içine girilmiyordu. Ancak diğer günlerde ziyaret edebilirsiniz.
Müzeler
Yazının girişinde belirttiğim gibi Sofya şehrinde bir çok alternatif müze bulunuyor. Doll (Oyuncak) museum , National Archeology Museum, Museum of Earth and Man bu isteye alınabilecek ancak bizim ziyaret etmediklerimiz. Gelelim ziyaret ettiklerimize.
National Art Galery
Sofya Sanat galerisi hafiften bi St.Petersburg pozlari veriyor.Galeride dönemsel sergilere yer veriliyor. Bizim bulunduğumuz dönemde Kocho Garneff ve Colleccion Bassat isimli iki farkli sergi vardı ve gayet başarılıydı.Galeri gezmeyi sevmeseniz dahi binanın bu güzelliğini görmek için bile gitmeye değer…
Pazartesi kapalı olduğunu hatırlatayım, bilet kişi başı 6 Leva
National History Museum( The old Mineral Bath)
Açıkçası bu müze bizim ilgimizi öncelikle mimari yapısı ile çekti. Tıpkı Budapeşte’de ki termal banyolara benzeyen bir mimarisi var. Eskiden de bu amaçla kullanılıyormuş zaten. Günümüzde ise Tarih Müzesi’ne çevrilmiş durumda. Özellikle bağımsızlık ilanı ile günümüze gelen modern zamana kadarki süreci özetleyen ve tarihi kalıntıların yer aldığı küçük sergiler bulunuyor. Açıkçası içerik ve eser adedi anlamında bizi çok tatmin etmedi. AncaK yinede görmeye değer, zaten binanın içini görmeden dönemezdik.
Ücret: kişi başı 10 Leva
Yaz dönemi 09:30-18:00
Kış Dönemi (Mart sonu) : 09 :30-17:30 arası açık
Sofia Central Market Hall- Tsentralni Hali
Şehrin hemen göbeğinde yer alan çarşı. Özellikle peynir, et , hamurişi ve türevleri satın alabileceğiniz üst katında da kapsamlı bir market bulunan bina akşam 21:00 e kadar açık. Ancak alışveriş yapacaksanız Pazar günü geç saate kalmayın. Her ne kadar hal 21:00’e kadar açık olsada bir çok dükkan kapanmış oluyor. Ayrıca bünyesinde yemek yiyebileceğiniz mekanlarda mevcut.
Sveti Sedmochislenitsi Kilisesi (Kara Cami)
Mimar Sinan’ın şehirdeki bir diğer eseri Sveti Sedmochislenitsi Kilisesi yani Kara Cami.1528 yılında Kanunî Sultan Süleyman’ın emri yaptırılmış ve 1903 yılında kiliseye çevrilmiş. Ismini minaresindeki kara taşlardan alıyor.
Kiliseyi ziyaretimiz esnasında oldukça kalabalık bir grup vardı Pazar günü olduğundan ayin mi diye düşündük ancak cenaze törenine denk geldiğimizi anladık. O nedenle sadece yapının dışını fotoğrafladım.
Tsar Ivan Shishman Sokağı
Sveti Sedmochislenitsi Kilisesi (Kara Cami)’nin hemen önündeki bu cadde bir çok popüler mekan, butik, tasarım dükkanının yer aldığı bir çok rehberde önerilen mekanların mesken edindiği bir cadde. Sofya seyaahatiniz boyunca yolunuz muhakkak düşecektir.
National Culture Palace (NDK)
Burası Avrupa’nın en büyük kongre merkezlerinden biri. Pazar gün kapalı olduğunu unutup gittiğimiz dolayısıyla birşey göremeden döndük maalesef ancak daha uzun zamanınız varsa buradaki etkinliklere bilet alabilrsiniz. Her dönem bir çok tiyatro ve konserlere ev sahipliği yapıyor.
Parklar; Şehirde bolca park olduğundan bahsetmiştim. Sabah kahvaltı yapacağımız mekanlara karar vermeden önce biraz Borisova Gradina parkında yürüyüş yaptık. Listenize alabileceğiniz diğer parklar South(Yuzhan) Park,North (Severen) Park, Zaimov olabilir.
Ben de Aralık ayında trenle Sofya’ya gideceğim ve blog yazılarını geziyorum o sebeple. Okuduğum tüm kaynaklar arasında, üç Sofya yazısını bir arada düşününce şu ana kadar okuduğum en bilgi verici ve doyurucu Sofya yazılarına burada rastladım. Çok teşekkürler bu yazılar için. 🙂
Çok teşekkür ederim güzel yorum için 🙂 Şimdiden harika bir seyahat dilerim.