Yediğim içtiğim bana kalmasın dedim Konya’da ki birbirinden güzel lezzet duraklarını hemen bloğa eklemek istedim. Gitmişken bu güzelliklerden sakın ha mahrum kalmayın.
Aslında damak zevki kişiden kişiye değişiyor. Bazen şahane denen lezzetler bana hiç hitap etmiyor. Örneğin acı varsa ben yokum, ama tatlı varsa birinç 🙂 Şu zamana kadar deneyipte sevmediğim bir tatlı çeşidi çıkmadı karşıma.
Neyse konuyu dağıtmayayım. Özetle Konya da bulunduğum sürece keşfettiğim lokantaları, benden önce keşfedeni bol olan yani hali hazırda zaten meşhur dükkanları, hep duyduğumuz ama birde asıl memleketinde deneyelim nasıl birşeymiş bir anlayalım dediğim lezzetleri kısaca anlatmak istedim.
Sizde Konya daki durakları yorumlara yazarsanız sevinirim. Bir dahaki sefere keşfetmek için…
Etli Ekmek-Bolu Lokantası; Konya’ya gelmişken tabiki ilk sırayı etli ekmeğe ayırdım. En meşhur etli ekmekçi adı şaşırtsada Bolu Lokantası. Bildiğiniz esnaf lokantası havasında ancak içerisi her daim kalabalık. Etli ekmeklerin lezzeti mükemmel, çalışanlar çok ilgili ve sıcakkanlı. Bence tavsiyelerine uyun, etli ekmeklerin yanında peynirli pideleri de geri çevirmeyin.
Ali Baba Lokantası; Fırın kebabı için kime sorsam ilk bu adresi söyledi. Aklınızda olsun.
Somatçı Fihi Ma Fih Restaurant; Selçuklu döneminin unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerini günümüzde de yaşatma amacıyla 2011 kurulmuş.Kurucusu Ulaş Tekerkaya uzun yıllar bu işin mutfağında yer almış.Somatçı sofrayı kuran ve kaldıran kişi anlamına geliyor ve Mevlevilikte belirtilen 18 görevden 10’cusu sofracıdır. Fihi ma fih ise içindekinin içindeki anlamını taşıyor. Lokantanın duvarlarında yemeğinizden hemen önce hikayesinin anlatılacağı ve yine mevlevikte yer alan bir çok önemli konular resmedilmiş. Yine gelen her yemeğinde özellikleri kısaca size anlatılıyor, tadına bakmak için sabırsızlanıyorsunuz.
Selçuklu yemeklerinde salça,sıvı yağ , biber ,patates gibi malzemeler yok. Bununla birlikte tatlandırmalarda bolca meyve,kuruyemiş ve sebzeler kullanılıyor.
Neler denedim bakalım;
Çorba; fiyatları 5 ila 7 tl arasında. ben tercihimi Fihi Ma Fih çorbasından yana kullandım; içinde bulgur,mercimek, nohut,fasulye ve az miktarda dana eti var. Aşurenin tuzlusu deniyor. Görüntüsü çok hoş olmasada tadı başarılı.
Menüde Tarhana kavurması, Fasulye kavurması, yoğurtlu biber kavurma ve Patlıcan kavurmadan oluşan ‘Yöremizden’ adını verdikleri lezzetlerden muhakkak sipariş verin. Fiyatları 7,5 -10 TL arası. Açıkçası ben ilk defa tarhana kavurmasını denedim. Özellikle dut kreması ile mükemmel bir lezzet halini almış. Danışmadaki standdan hem dut kremasından hemde kurutulmuş tarhana kavurmasından satın aldım.
Ana yemek konusunda 4 kişi olunca hepimiz farklı lezzetlerden sipariş ettik. Neler denedik derseniz. İncirli et, tava kebabı, bademli köfte, çömlek kebabı(erikli). Dördüde çok lezzetliydi ama incirli et ilk sıraya yerleşti.Fiyatlar 13-25 TL arası. Evet resim yok zira yedikten sonra farkına vardım çekmediğimi:)
Tatlı için karar veremediğimden denemelik karışık tabak söyledim. İncir dolması, badem helvası,Somatçı pekmezli ayva tatlısı. Üçüde birbirinden güzeldi. Yine fiyatlar 7,5-10 TL arası. Yemeğin sonunda ikram edilen gül şerbetinide muhakkak tadın.
Somatçı lokantası kesinlikle tavsiye edeceğim mükemmel bir adres. Bizim gibi 17:30-18:00 civarında giderseniz yer bulmanız zor olmayacaktır. Ancak yinede önceden arayıp rezervasyon yapmanızı tavsiye ederim.
Hi Coffee; Kahve molanız için uğrayabileceğiniz, cool çalışanları ,hızlı servisi, keyifli dekorasyonu için tercih edin. Ayrıca Mevlana Müzesi manzaralı.
Kahvaltıya ne oldu derseniz, hakkımızı kahvaltı fiyatının dahil olduğu otelden yana kullandık. Kahvaltı 2 kişi için ortak bir tepside servis ediliyor. Yine meslevilikteki paylaşma kültüründen esinlenerek bu şekilde bir servis yapmaya karar vermişler.
Konya’ya gitmişken her bir köşeden karşınıza çıkacak Konya şekeri ve tadına doyamayacağınız Konya sarması almayı unutmayın.
Sevgiler.